Bifacial PV-moduler

Post by 
Jon-Ola Pedersen
Bifacial PV-moduler
Publisert
15.12.2022
B

Bifacial PV-moduler

Bifacial solceller (også kjent som BSCer) ble oppfunnet på 1970-tallet og ble opprinnelig brukt til romapplikasjoner. Denne teknikken har også vært brukt i stor skala i flere år. Det som er spesielt med denne typen moduler er at modulene kan fange lys og generere energi på begge sider. Dobbeltsidige solcellepaneler forventes å være standard innen 2030.

Hva er en bifacial solcelle?

Tosidige moduler får energi ikke bare på forsiden, men også på baksiden. I motsetning til dette har konvensjonelle moduler en ugjennomsiktig bakvegg og kan derfor kun generere energi på forsiden.

Når dobbeltsidige moduler er installert på en svært reflekterende overflate (for eksempel en hvit bakgrunn eller lyse steiner), kan ytelsen øke med opptil 27 % . Lyset som reflekteres på baksiden av modulene kalles albedostråling . Studier har vist at en hvit bakgrunn reflekterer mer enn 80 % av lyset som treffer den.

Bifacial-moduler er tilgjengelige i en rekke design. Noen er rammemontert, andre har doble glass, og atter andre har gjennomsiktig bakside. De fleste moduler består av monokrystallinske celler, da disse er betydelig mer effektive enn polykrystallinske.

Fellesnevneren for tosidige moduler er at de kan høste energi fra begge sider.

Bifacial PV-moduler

Hvordan installeres bifasiale solceller?

Installasjonsmåten avhenger av type modul: har modulen en ramme eller ikke? De fleste produsenter av bifacial solceller med rammer leverer også helt riktige festemidler til det respektive produktet.

Brakettene for rammeløse bifacial-moduler er ofte utstyrt med gummihetter for å beskytte glasset. Til tross for beskyttelseshettene, må man passe på ikke å stramme skruene for mye for ikke å skade glasset.

Ytelsen til bifacial solcellepaneler er større jo mer tilbøyelig de er installert. Logisk, fordi jo mer lys som faller på begge sider, jo større utbytte.

Bifacial solceller fungerer best på flate tak eller flat mark, hvor de kan installeres i en optimal vinkel mot solen og lar så mye reflektert lys som mulig nå baksiden av cellene.

Fordeler med bifasiale solceller

Bifacial solceller er mer effektive og leverer mer energi enn konvensjonelle moduler fordi de får energi på begge sider (bifacial = tosidig). Fordi begge sider også er UV-bestandige, er denne typen panel ofte mer holdbar enn tradisjonelle ensidige paneler.

Dobbeltsidige solcellepaneler er betydelig mer effektive enn konvensjonelle på overskyede dager. I tillegg er de mindre følsomme for påvirkninger av været, og deres høyere holdbarhet gjør at en lengre garantiperiode er mulig.

Vanlige bifacial solcellepanelmerker er LG, LONGi, Lumos Solar, Prism Solar, Silfab, Sunpreme, Trina Solar og Yingli Solar. Ettersom flere produsenter produserer tosidige solcellepaneler, beveger denne typen solcellepanel seg fra en nisjeapplikasjon til et masseprodukt, som også vil fortsette å redusere kostnadene i fremtiden.

Er tosidige moduler fremtiden?

Med all sannsynlighet vil denne teknologien bli brukt mer utbredt i kommersiell energiproduksjon i løpet av de kommende årene, men tradisjonelle helsvarte moduler vil sannsynligvis også gradvis bli erstattet av de mer effektive tosidige modulene i boligmarkedet.

Den største utfordringen ved installasjon av bifasiale solceller er undergrunnen. De fleste tak er dekket med mørk bitumen eller mørk grus, som ikke reflekterer sollyset optimalt og holder på varmen, noe som reduserer utbyttet av solcellepanelene. Den optimale bakgrunnen for å få høyest mulig utbytte er hvite polymerer.

Sjekkliste for dobbeltsidige boligsolcellepaneler

Når du vurderer å installere tosidige solcellepaneler for et boligbygg, er de første spørsmålene du bør stille deg selv følgende. Hvis du svarer ja på bare ett spørsmål, kan det lønne seg å installere to-siders moduler.

  • Vurderer du å installere et solcelleanlegg på en åpen plass?
  • Eier eller planlegger du å ha en eller flere pergolaer?
  • Har hjemmet ditt en baldakin, vinterhage eller veranda, eller planlegger du en?
  • Har du hvitt eller sølv flatt tak, eller kan det flate taket ditt males i en av disse fargene?

På vinterhage- eller terrassetak, samt vegger eller grensevegger osv., er det svært kreative måter å installere tosidige solcellepaneler på.

Kanskje du også vil lese:

alle artikler
Energi
Sep
9
//
2021

5 spørsmål du bør stille din Solar installatør

Teamet vårt har sett alt og har blitt stilt de fleste spørsmål rundt solcelleinstallasjoner. Med mangfoldige installasjoner har vi blitt ganske flinke i jobben vår. Vår arbeidskvalitet er veldig viktig for oss!
Miljø
Dec
8
//
2020

Slik fungerer solstrøm i ditt hus

Er du nysgjerrig på solstrøm, men ønsker å vite mer om hvordan der fungerer? Da kan du lese mer om dette her.
Energi
Nov
3
//
2020

Hvorfor solenergi?

Sola er den største og reneste energikilden vi har, og den er tilgjengelig for alle.